Alles over je baby aanleggen voor borstvoeding
Voor het eerst een kindje borstvoeding geven is soms best even klungelen. En hoewel dit volkomen normaal is, is het wel handig om het één en ander te weten over hoe je je baby moet aanleggen. Zo voorkom je namelijk niet alleen stress voor jou en je kindje, maar ook tepelkloven en andere ellende!
Waarom is je baby goed aanleggen zo belangrijk?
Om borstvoeding te kunnen geven moet je ontspannen zijn. Door je baby goed aan te leggen gaat dit ontspannen en het drinken aan de borst een stuk beter, en zullen zowel jij als je kindje comfortabel zijn. Daarnaast is je baby goed aanleggen belangrijk omdat je zo tepelkloven en ander ongemak voorkomt. Tot slot komt je baby goed aanleggen ook later van pas. Je kindje kan je namelijk - zodra hij tandjes krijgt - een stuk minder makkelijk bijten als hij goed is aangelegd.
Hoe leg je je kindje goed aan?
Om je baby aan te leggen kun je het beste de volgende stappen uitvoeren:
Stap één: comfort
De allereerste stap is zorgen voor comfort. Ga lekker zitten met een hoop kussens of probeer eens om je kindje liggend de borst te geven. Zeker na een zware bevalling is het echt een must dat je lekker zit of ligt. Laat je ook absoluut niet afschrikken door verhalen van de buurvrouw die zelfs al lopend haar kind kon voeden, al die ingewikkelde trucjes leer je vanzelf wel. Voor nu is comfort voor jou en je baby je allergrootste prioriteit.
Stap twee: ontspan
Om borstvoeding te kunnen geven moet je ontspannen. Zoek dus een rustig plekje op als je daar behoefte aan hebt of stuur je bezoek gewoon even weg. Ook een glas drinken, rustgevende muziek, een dekentje en wat te lezen binnen handbereik kan fijn zijn. Het voeden kan namelijk best even duren, helemaal als je kindje aan zijn clusteruren begint en niet alleen wil drinken maar ook lekker wilt knuffelen en slapen in jouw armen.
Stap drie: aanhappen
Je kindje laten aanhappen doe je door zijn hoofdje dichterbij je borst te brengen. Zorg dat je kindje in één lijn ligt met zijn hoofdje en lichaam. Zorg tijdens het happen dat je kindje zowel je tepel als een deel van je tepelhof in zijn mondje krijgt. Eventueel kun je je borst wat platter duwen (als een boterham) zodat het happen wat makkelijker gaat.
Stap vier: controleer
Controleer of je kindje de tepel goed in zijn mondje heeft. Let er op dat het drinken jou geen pijn hoort te doen, en dat je een klokkend geluidje moet horen als je kindje inderdaad aan het drinken is. Vaak zie je je kindje ook daadwerkelijk slikken. Heb je het idee dat je baby niet goed is aanlegt? Haal je kindje dan voorzichtig van de borst en probeer het nogmaals.
Stap vijf: blijf oefenen
In het begin is het normaal dat zowel jij als je kindje wat onhandig zijn. Blijf dus lekker veel oefenen. Houd er ook rekening mee dat het een aantal weken kan duren voordat de melkproductie echt goed op gang komt. Geduld hebben is dus erg belangrijk!
Overige tips voor het geven van borstvoeding
Je kindje goed aanleggen is slechts een onderdeel van het geven van borstvoeding. Er komt namelijk nog veel meer bij kijken. Hou bijvoorbeeld ook rekening met de volgende punten:
- • Borstvoeding geven is behoorlijk intensief voor je borsten. Gebruik daarom wat bepanthen na het voeden, zo voorkom je tepelkloven en ander ongemak.
- • Wissel na ongeveer 15 minuten van borst. Het is belangrijk dat je kindje allebei de borsten goed leeg kan drinken.
- • Leg je baby lekker vaak aan. Dit is niet alleen handig om het aanleggen te oefenen, ook de melkproductie wordt zo op gang gebracht. Je mag je kindje in het begin zeker wel 8 keer per dag aanleggen.
- • Lukt het geven van borstvoeding niet meteen of niet goed? Geen paniek. Lekker samen knuffelen is ook al heel fijn en belangrijk voor jullie band.
- • Je kindje kan in de eerste weken iets afvallen. Dit komt doordat de melkproductie op gang moet komen. Maak je hier dus niet druk om, en geef je kindje eventueel de fles als je denkt dat hij honger heeft.
Hulp bij het geven van borstvoeding
Ook na het lezen van onze tips kan het goed aanleggen van je baby best even lastig zijn. Wees dus niet bang om hulp te vragen en blijf lekker veel oefenen. Lukt het echt niet? Ook dan hoef je je niet schuldig te voelen. Flesvoeding is gelukkig een hele goede vervanger van borstvoeding. Heb je tepelkloven opgelopen of zie je borstvoeding geven even niet meer zitten? Laat ons je dan een hart onder de riem steken. Al het begin is moeilijk. Geef echter niet te snel op. Eventueel kan een lactatiedeskundige eens met je meekijken en tips geven over het aanleggen van de baby en het geven van borstvoeding. Bij tepelkloven is een tepelhoedje bovendien vaak een echte lifesaver. Veel succes!